EsTo blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prestavba Windows Server 2008 na Workstation


Inštalácia


1. Spustite počítač s s Windows Server 2008 dvd. Po načítaní DVD si vyberte nastavenia a kliknite na Next
Image
2. V ďalšom kroku kliknite na Install Now.
Image
3. Vložte vás Windows Server 2008 product key, ak vy ho ešte nemáte môžte preskočiť tento krok kliknutím na Next a kliknutím na No pri opýtaní sa, či chcete zadať vás product key.
Image
4. Vyberte Full Installation Windows Server 2008. Nevyberajte si jeden z Server Core Installation’s pretože, nebudete mat GUI.
Image
5. Ak vy súhlasíte s licenčnými podmienkami zaškrtnite I accept the license terms a kliknite na Next
Image
6. Ak máte prázdny disk, alebo nebudete mať možnosť aktualizácie z predchádzajúcej verzie Windows-u, budete môcť kliknúť len na Custom (advanced). V tomto manuály využijeme túto voľbu.
Kód:
http://www.win2008workstation.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/03/setup6.jpg

7. Vyberte pevný disk a oddiel kam chcete nainštalovať Windows Server 2008 a kliknite na Next.
Image
8. Teraz sa vám nainštaluje vybraná verzia Windows 2008 Server.
9. Po dokončení inštalácie sa počítač reštartuje. Po nabehnutí systému budete vyzvaný k zmene hesla. Kliknite na OK.
Kód:
http://www.win2008workstation.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/03/setup10.jpg

10. Zadajte vaše heslo ktoré musí obsahovať aspoň jedno veľké písmeno a jedno číslo. Po zadaní hesla kliknite na OK.
11. V okne Server Manager zaškrtnite Do not show me this console at logon. Týmto vypnete zobrazovanie Server Manager po spustení.
Image

Ovládače


Ovládače vo Windows Server 2008


Microsoft Windows Update
1. Najľahší spôsob ako získať ovládače je použiť “Windows Update”.
Start -> Control Panel -> Windows Update v ľavom hornom rohu okna Windows Update kliknite na tlačidlo Check for updates a počkajte pokiaľ sa ukončí vyhľadávanie.
Image
2. Kliknite na odkaz View available updates a pozrite sa, či sa tam nachádzajú ovládače pre vaše zariadenie.
Image
3. Vyberte si ovládače a kliknite na tlačidlo Install
Image

Manuálne stiahnutie
Pokiaľ chcete sťahovať ovládače pre zariadenia ručne musíte vedieť informácie o HW, ktorý zatiaľ nieje nainštalovaný. Pokiaľ chcete tieto informácie získať musíte otvoriť Server Manager.
Pravým tlačidlom myši kliknite na ikonu Computer a potom na Manage.
V Server Manager rozbalte Diagnostics a kliknite na Device Manager. Windows Device Manager pravdepodobne nevypíše nič viac ako unknown devices
Image

1. Ak chcete zistiť skutočne názvy zariadení, tak si najprv musíte stiahnuť a nainštalovať Lavalys Everest Ultimate Edition z Lavalys stránky alebo z download.com



2. Po tom ako nainštalujete Everest, spusťte program. teraz sa môžte pozrieť na dve veci: presný typ matičnej dosky (2a) (motherboard), a na zariadenia ktoré ešte niesu nainštalované (2b) (Other devices)

2a. Matičná doska (motherboard): Ak chcete zobraziť presný druh matičnej dosky, rozbaľte Motherboard a kliknite na Motherboard. Tu si môžte pozrieť meno vašej matičnej dosky (Motherboard Name). Pri popise sa často nachádza aj stránka výrobcu. Na tejto stránke nájdite odkaz downloads alebo drivers/support a stiahnite Windows Vista drivers.
Image

2b. Zariadenia ktoré ešte niesu nainštalované(Other devices): Pre zobrazenie zariadení ktoré ešte nemáte nainštalované rozbaľte Devices a kliknite na Windows Devices. Tu sa vám zobrazia zariadenie ktoré sú pripojené k vašej matičnej doske. Keď kliknete na neznáme zariadenie uvidíte názov a výrobcu zariadenia. Potom si do vášho obľubeného vyhľadávača dajte vyhľadať výrobcu zariadenia a/alebo názov zariadenia a hľadajte ovládače na Windows Vista.
http://www.win2008workstation.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/03/driversman3.jpg

3. Po tom ako si stiahnete ovládače tak si ich môžte nainštalovať Automaticky (3a) alebo Ručne (3b)
3a. Automaticky: Ak ste sa rozhodli pre automatickú inštaláciu riaďte sa len pokynmi inštalátora.
3b Ručná:
1. Niekedy ručná inštalácia nieje možná, pretože inštalátor nieje zabalený s kompresiou čitateľnou programom WinRar, ale pokiaľ je možne rozbaliť ovládače WinRar-om tak na ne klikneme pravým tlačidlom a zvolíme extract to názov zložky.
Image
2. Otvorte Device Manager v Server Manager a dva krát kliknite na neznáme zariadenie (unknown device). Teraz si otvorte kartu Driver a kliknite na Update Driver
http://www.win2008workstation.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/03/driversman4.jpg
3. Vyberte Browse my computer for driver software
Image
4. Kliknite na browse a vyberte zložku s ovládačmi, do ktorej ste ich rozbalili v kroku 1.
Image
5. Kliknite na Next, Windows bude hľadať ovládače aj v podzložkách.
Image
6. Ak sa správne ovládače nájdu, tak budú okamžite nainštalované. Po dokončení inštalácie stlačte tlačidlo Close. Teraz sú vaše ovladače nainštalovane.

Ma-Config.com
Stránka použitá v tejto metóde je po francúzky, ale to nebude problém, pokiaľ vám stačí kliknúť na správne tlačidlo.
1. Spusťte aplikáciu Microsoft Internet Explorer, chodte na stránku http://ma-config.com/accueil_en.html a kliknite na Start the Detection.
2. Na stránke Detectér sa configuration kliknite na Installation automatique. Príjmite inštaláciu prvku ActiveX, akceptujte bezpečnostné upozornenie a kliknite na Install.
3. V okne MA-Config.com Setup kliknite na Next. Ako Installation Type vyberte Standard a kliknite na Next. Vyberte umiestnenie inštalácie a znovu kliknite na Next. Pre začiatok inštalácie kliknite na Install. Po inštalácií kliknite na Finish. Po tomto kroku sa začne detekcia ovládačov. Ak by detekcia ovládačov neprebiehala správne, tak stačí použiť túto stránku namiesto stránky z prvého kroku.
3. Po dokončení detekcie ovládačov sa vám zobrazí zoznam zariadení. Ak sú ovládače k dispozícii kliknite na tlačidlo v pravom rohu vedľa lupy na Télécharger mes drivers. Na ďalšej stránke môžte stiahnuť ovládače ktoré potrebujete kliknutím na Télécharger.
4. V ďalšom okne sa presuňte nižšie pokiaľ neuvidíte nápis Téléchargement . Klikni na obrázok pevného disku.

DriverAgent.com
Navštívte stránku http://www.driveragent.com/ , kliknite na Scan Now a nainštalujte potrebný plugin. Začne sa skúmania vašich zariadení a zisťovanie dostupnosti ovládačov pre vás operačný systém. Neyhodou je, že ak ovládače existujú musíte si za ich stiahnutie zaplatiť.



Offline files
Offline súbory

Zapnutie offline súborov využijete ak máte systém Windows Server 2008 na vašom notebooku. Vďaka offline súborom si môžte vybrať zložku v sieti, zosynchronizovať váš notebook, odpojiť sa od siete a upravovať dokumenty, tabuľky a iné priamo vo vašom notebooku. Po znovu pripojení k sieti stačí znova spustiť synchronizáciu a všetky zmeny ktoré ste spravili vo vašom notebooku sa uložia na Windows Server 2008.
1. Stiahnite a nainštalujte si správnu verziu Windows Mobile Device Center z http://www.microsoft.com/windowsmobile/devicecenter.mspx . Toto nebude pracovať so všetkými Windows Mobile zariadeniami, ale potrebuje sa dostať do nastavení Sync Center v Control Panel.
2. Kliknite na na Start menu a v ňom na Control Panel
- Ak používate Modern View, kliknite na Network and Internet a potom na Enable offline Files.
- Ak používate Classic View dvojklikom otvorte Offline Files. V okne Offline Files kliknite na Enable Offline Files.
Image
3. Zavrite Enable Offline Files okno kliknutím na OK a zvoľte YES ak sa vás spýta či chcete reštartovať počítač.
4. Po reštarte chodte do zložkách v sieti, označte zložky/súbory ktoré chcete aby boli k dispozícii offline, klepnite na nich pravým tlačidlom myši a zvoľte Always Available Offline .
Image
5. Teraz vy môžte pracovať so súbormi aj keď je váš notebook odpojený.


2. Bezdrôtové siete: (ak nepoužívate bezdrôtovú sieť, preskočte tento krok) Zapnutie bezdrôtových sietí vo Windows Server 2008.

Zapnutie bezdrotovej siete

1. Zapnite Server Manager kliknutím na Server Manager ikonu v systémovej lište, alebo na Server Manager odkaz priamo v Start menu alebo v menu Administrative Tools.
Image
2. V Server Manager-i sa posuňte až k Features Summary a kliknite na Add Features. V okne nastaveni Add Features skontrolujte Wireless LAN Service a kliknite na Next
Image
3. Na stránke Confirm Installation Selections kliknite na Install.
Image
4. Kliknite na Close pre skončenie inštalácie. Teraz máte podporu bezdrôtových sietí vo Windows Server 2008.
Image

3. Nový užívateľ, Automatické prihlasovanie a Nutnosť silného hesla. Ako vytvoriť nového užívateľa, ako nastaviť automatické prihlasovanie a ako vypnúť nutnosť minimálnej zložitosi hesla.

Nový užívateľ

1. V Start menu kliknite na Run a napíšte control userpasswords2. V okne User Accounts ktoré vybehne kliknite na Add, vyplňte požadované polia a klinite na Next.
Image
2. Heslo vyplňte 2x a kliknite na Next. Na ďalše obrazovke označte Standart User pre vytvorenie limitovaného účtu na prácu, potom kliknite na Finish pre pridanie užívateľa.
Image
3. Ak označíte Standart User ako level prístupu, musíte pridať užívateľské oprávnenie na vypnutie PC. Pre pridanie oprávnení kliknite na Run v Start menu, napíšte gpedit.msc a kliknite na OK. V okne Local Group Policy Editor ktoré sa otvorí, sa dostaňte do: Computer Configuration -> Windws Settings -> Security Settings -> Local Policies -> User Rights Assignment. V pravom paneli sa posuňte až k Shut down the system
Image
4. Dvojklik na Shut down the system a kliknite na Add User or Group. Teraz napíšte meno užívateľa, ktorému chcete pridať oprávnenia pre vypnutie. Potom kilite na OK.
Image
5. Nakoniec kliknite na OK v Shut down system Properties okne aby ste uložili zmeny ktoré ste spravili do zoznamu užívateľov, ktorý môžu vypnúť PC.
Image

Nastavenie automatického prihlásenia

1. V Start menu kliknite na Run a napíšte control userpasswords2. Po kliknutí na OK sa ukáže okno s užívateľskými účtami.
Image
2. Dalej kliknite na účet na ktorom chcete povoliť automatické prihlásenie a odznačte Users must enter a user name and password to use this computer kolónku. Ak teraz kliknete na Apply, systém si vypýta heslo užívateľa na ktorom chcete vykonať zmeny. Zadajte heslo 2x a kliknite na OK. Odteraz sa vždy pri štarte automaticky prihlásite.
Image

Vypnutie nutnosti silného hesla

Predvolene je v Microsoft Windows Server 2008 nutné aby mali užívatelia v skupine Administrator silné heslá. Domáci užívatelia ale chcú vytvoriť ich vlastné heslo bez nejakých nariadení, alebo nechať prázdne. Tento návod vám ukáže ako vypnúť tieto požiadavky.

1. Kliknite na Run v Start menu, napíšte gpedit.msc a kliknite na OK. V okne Local Group Policy Editor sa dostaňte do Computer Configuration -> Windows Settings -> Security Settings -> Account Policies a kliknite na Password Policy.
Image
2. V pravom paneli kliknite 2x na Password must meet complexity requirements a nastavte tam Disabled. Kliknutím na OK uložíte zmeny. Teraz už netreba silné heslá. Dokonca ani nemusíte mať heslo.
Image
3. Taktiež môžte nastaviť svojim heslám nekonečnú platnosť. Otvorte Maximum assword age a nastavte hodnotu na 0. Kliknite na OK.
Image


4.

DOPLNIM...

[u]5. Ctrl+Alt+Del: Vypnutie ctrl+alt+del pri štarte Windowsu.


Vypnutie CTRL+ALT+DEL príkazu

1. V Start menu kliknite na Administrative Tools a potom na Local Security Policy.
Image
2. V Local Security Policy editore kliknite na Local Policies a potom na Security Options. V paneli napravo nájdite a otvorte Interactive logon: Do not require CTRL+ALT+DEL a vyberte možnosť Enabled. Uložte zmeny kliknutím na OK
Image

6. Zvuk and Úvodná zvučka: Zapnutie zvuku a úvodnej zvučky vo Windows Server 2008.

Zvuk:
Zapnutie zvukovej akcelerácie.

1. Kliknite na Run v Start menu, napíšte services.msc a potvrďte. Teraz sa otvorí spravovacia konzola Services.
Image
2. V okne Services sa dostaňte na službu Windows Audio a otvorte ju. V okne Windows Audio Properties (Local Computer) označte Automatic ako Startup type a kliknite na Apply. Potom kliknite na Start pre spustenie Windows Audio služby. Zatvorte okno vlastností kliknutím na OK.
Image
3. Importujte registry súbor Prevent Stuttering Sound. Tým vás nebude znervózňovať koktavý zvuk počítača keď bude pracovať.

Prevent Stuttering Sound

Ako vytvoriť .reg súbory.
1. Pre vytvorenie .reg súboru otvorte Start menu a kliknite na Run. Napíšte notepad a kliknite na OK.
Image
2. Skopírujte text a vložte ho do notepad-u :

Ak SystemResposiveness je nastavená na 100 (predvolená v Server 2008), to znamená, že všetky procesy dostávajú vyššiu prioritu než multimédiá. Vo Windows vista je predvolená hodnota 20.

Kód:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile]
"SystemResponsiveness"=dword:00000014


Úvodná zvučka Windows

1. Kliknite na Run v Start menu, napíšte gpedit.msc a potvrďte. Otvorí sa okno Local Group Policy Editor. Dostaňte sa do Local Computer Policy -> Computer Configuration -> Administrative Templates -> System -> Logon, a otvorte nastavenia Turn off Windows Startup Sound. V okne Turn off Windows Startup Sound Properties kliknite na Disabled a uložte zmeny kliknutím na OK.
Image


7. Názov počítača: Zmena názvu počítača

Zmena názvu počítača

1. Keď spustíte Windows Server 2008 prvý krát, alebo služba Do not show this window at logon je nastavená na Disabled, uvidíte nasledujúcu obrazovku.
Inokedy musíte otvoriť Initial Configuration Tools kliknutím na Start a napísaním oobe. Po tom ako má štart menu výsledok, stlačte Enter.

V okne Initial Configuration Tools kliknite na Provide computer name and domain. V System Properties okne ktoré sa ukáže kliknite na Change. Vyplňte Computer name a Workgroup a 2x kliknite na OK. Po kliknutí na tlačidlo Close v okne System Properties vyberte reštartovať počítač.
Image

8. Výkon: zvýšiť výkon aplikácí vo Windows Server.

Optimalizovanie výkonu

Pre plné skonvertovanie Windows Server 2008 do pracovnej stanice, musíte nastaviť pre programy najlepší výkon namiesto služieb na pozadí.

1. Aby ste zmenili najlepšie výkonnostné nastavenia pre programy, otvorte Start, pravým kliknite na Computer a zvolte Properties.
Image
2. Vľavo pod Tasks kliknite na Advanced system settings. V sekcii Performance kliknite na Settings. Potom sa ukáže okno Performance Options. Kliknite na Advanced, zvoľte Programs a kliknite 2x na OK pre uloženie nastavení.
Image


9. Zlepšená bezpečnosť Internet Exploreru : Vypnutie zlepšenej bezpečnosti v Internet Explorer-i.

1. Spusťte Server Manager kliknutím na Server Manager ikonu v systémovej lište, alebo na Server Manager odkaz priamo v Start menu alebo v menu Administrative Tools.
Image
2. Prejdite až k Security Information vnútri Server Summary a kliknite na Configure IE ESC. V okne ktoré vyskočí zvoľte Off pre Administrators aj pre Users. Uložte zmeny kliknutím na OK.
Image

10. Témy, SideBar s lubovoľnými Gadgetmi, Aero Kurzory and Miniatúry: Zapnutie Vista Aero témy a 3d flip so Sidebarom a ukážka Miniatúr vo Windows Exploreri.

Témy

Ako v Microsoft Windows Vista,tu je tiež možné použiť Aero tému, alebo Vista Basic tému bez priehladnosti a 3d flipu. Pamätajte však, že nasledovanie tohoto návodu a nainštalovanie "Desktop Experience", tiež nainštaluje Windows Calendar, Windows mail, Windows Media Player, Video for Windows (AVI support), Windows Photo Gallery, Windows SideShow, Windows Defender, Disk Cleanup, Sync Center, Sound Recorder a Character Map.

1. Spusťte Server Manager kliknutím na Server Manager ikonu v systémovej lište, alebo na Server Manager odkaz priamo v Start menu alebo v menu Administrative Tools.
Image
2. V Server Manager kliknite dolu na kategóriu Features Summary a potom na Add Features.
Image
3. V okne Add Features Wizard zaškrtnite Desktop Experiences a kliknite na Next.
Image
4. Skontrolujte inštalačné výbery a kliknite na Install.
Image
5. Po dokončení inštalácie kliknite na Close a potom na Yes ak od vás vypýta reštartovať počítač.
Image
6. Keď sa váš počítač reštartuje, kliknite na Run v Start menu, napíšte services.msc a potvrďte. Ďalej 2x kliknite na službu s názvom Themes, nastavte Startup type na Automatic a kliknite na Apply. Teraz kliknite na Start pre spustenie služby tém a zatvorte manažér služieb.
Image
7. Pravý klik na prázdny priestor na vašej ploche a vyberte Personalize. V okne kliknite na Theme. Vyberte Browse... ak téma Windows Vista nieje medzi možnosťami.
Image
8. Ak téma Windows Vista nieje v zozname, hľadajte ju v adresári %systemroot%\Resources\Themes, potom označte aero a kliknite na Open. Potvrďte svoj výber kliknutím na OK.
Image
9. Ak máte nainštalované drivery na grafickú kartu, môžte zapnúť priehľadnosť rámov okien a 3D Flip (Win + Tab) s Windows Aero témou vnútri Windows Vista Basic témy. Pre spravenie toho kliknite na Window Color and Appearance v okne Personalization. Vyberte Windows Aero a potvrďte.
Image

Inštalovanie Vista Bočného panelu (SideBar)

1. Stiahnite si spakované súbory, potrebné pre použitie Vista SideBaru. Ak používate 32bit verziu Server 2008, stiahnite Windows Sidebar.zip z
Kód:
http://w2k8ws.mirrors.freeunh.org/WindowsSidebar.zip
http://www.unlimitednethosting.com/~mirrors/w2k8ws/WindowsSidebar.zip
http://rapidshare.com/files/97968988/WindowsSidebar.zip
http://www.megaupload.com/?d=93A97PR8
http://www.4shared.com/file/40156538/d05a969c/WindowsSidebar.html

Ak používate 64bit verziu Server 2008, stiahnite Windows Sidebar x64.zip z:
Kód:
http://w2k8ws.mirrors.freeunh.org/Windows%20Sidebar%20x64.zip
http://www.unlimitednethosting.com/~mirrors/w2k8ws/Windows%20Sidebar%20x64.zip
http://rapidshare.com/files/101530532/Windows_Sidebar_x64.zip
http://www.megaupload.com/?d=HCO1RCFM
http://www.4shared.com/file/41573244/e31ab005/Windows_Sidebar_x64.html

Súbory v balíku sú vybraté z čistej inštalácie Windows Server 2008 x86/x64 BETA 3, kde je Windows SideBar stále zahrnutý pri inštalácii Desktop Experiences Feature. Je tiež možné skopírovať C:\Program Files\Windows Sidebar\ priečinok z inej Vista SP1 inštalácie.
2. Otvorte Windows SideBar (x64).zip a kliknite na Extract all files. Kliknite na tlačidlo Browse a choďte do Computer -> Local Disk (C[Smile], a kliknite na Program Files. Vyberte vašu destináciu a potvrďte.
Image
3. Vaše Extract Compressed (Zipped) Folders okno bude teraz vypadať ako toto. Kliknite na Extract pre rozbalenie súborov a priečinkov Windows ideBar (x64).zip do vášho C:\Program Files adresára.
Image
4. Keď bude rozbalovanie dokončené, kliknite na Run v Start menu a vložte nasledujúci príkaz: "C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe" /RegServer
Neuvidíte, že sa niečo stalo, ale v pozadí sa nainštaloval SideBar. Pre zapnutie automatickej inštalácie ľubovoľných gadgets, taktiež spustite príkazy: regsvr32 "C:\Program Files\Windows SideBar\sbdrop.dll" a regsvr32 "C:\Program Files\Windows SideBar\wlsrvc.dll".
Image
5. Ešte raz kliknite na Run v Start menu, napíšte: "C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe", a kliknite na OK. Teraz sa ukáže SideBar. Poďme nastaviť automatické zapínanie pri štarte s Windows Server 2008!
Image
6. Pre nastavenie automarického štartu s Windows, kliknite pravým na ikonu sidebaru v systémovej lište a kliknite na Properties.
Image
7. Ozačte Start Sidebar when Windows starts a potvrďte. Váš sidebar je teraz plne funkčný. Môžte pridať gadgety pravým kliknutím a vybratím Add Gadgets v systémovej ikone menu alebo odobrať ich výberom Close Gadgets v kontextovom menu gadgetov.
Image

Riešenie problémov:

Otázka: Dostávam Open File- Security Warning správu pri každom štarte Windowsu.
Image
Odpoveď: Postupujte podľa týchto krokov:
1. My Computer -> C:\Program Files\Windows Sidebar\, pravý klik na sidebar.exe a vyberte Properties.
Image
2. Na karte General kliknite na Unblock, potom kliknite na Apply a potom OK. Teraz sa už tabuľka neukáže.
Image

Aero kurzory vo Windows Server 2008

Predvolene je vo Windows Server 2008 umiestnený biely kurzor. V tomto návode nainštalujeme aero kurzor z Windows Vista.

1. Stiahnite aero_cursors.zip z:
Kód:
http://w2k8ws.mirrors.freeunh.org/aero_cursors.zip
http://www.unlimitednethosting.com/~mirrors/w2k8ws/aero_cursors.zip
http://www.win2008workstation.com/wordpress/wp-content/uploads/2008/04/aero_cursors.zip
http://rapidshare.com/files/125203654/aero_cursors.zip
http://www.megaupload.com/?d=H0PMV5ML
http://www.4shared.com/file/52854466/9d64ad1d/aero_cursors.html

2. Otvorte aero_cursors.zip a otvorte priečinok cursors. V tomto priečinku stlačte CTRL+A, kliknite pravým tlačidlom a vyberte Copy.
Image
3. Cez Windows Explorer sa dostaňte do adresára C:\Windows\Cursors. Kliknite na Edit a následne na Paste. Všetky aero kurzory sú teraz rozbalené vo vašom systéme.
Image
4. Znovu otvorte aero_cursors.zip a otvorte aero_cursors.reg. Keď vyskočí okno s varovaním, kliknite na Yes.
Image
5. V menu Start kliknite na Control Panel.
- Ak používate Modern View, kliknite na Mouse v sekcii Hardware and Sound.
- Ak používate Classic View, otvorte priamo Mouse.
V okne Mouse Properties kliknite na Pointers a zvoľte Windows Aero. Môžte tiež zapnúť Enable pointer shadow.
Image
6. Užívajte si pekne vyzerajúce kuzrory a ich animácie.

Zobrazovanie Miniatúr vo Windows Exploreri.

Ukážky miniatúr sú vo Windows Server 2008 predvolene vypnuté. V tomto návode ich zapneme.

1. Otvorte Start menu a kliknite na Run. Teraz napíšte SystemPropertiesPerformance a kliknite na OK. V okne Performance Options zaškrtnite Show thumbnails instead of icons. Ak používate témy, môžte tiež zaškrtnúť Use visual styles on windows and buttons aby ste svoju témy zachovali.
Image
2. Ak pôjdeme do C:\Windows\Web\Wallpapers\ , môžme vidieť ukážku miniatúry. Ukážky fungujú pre mnoho video súborov. Pamôtajte, že musíte nastaviť vo View buď Small Icons, Medium Icons, Large Icons alebo Extra Large Icons, ikan vám ukážky nebudú fungovať!
Image

11. SuperFetch: Spravujte a Zlepšite váš výkon systému.

Zapnutie SuperFetch

Keď používate Windows Server 2008 ako pracovnú stanicu, SuperFetch pridá vášmu systému trochu viac výkonu.

1. Aby ste zapli SuperFetch službu, naprv musíte spraviť malú zmenu v registroch. Otvorte Regitry Editor kliknutím na Run v Start menu. Napíšte regedit a potvrďe. V Registry Editore sa dostaňte do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters.
Image
2. V pravej časti okna kliknite pravým a vyberte New -> SWORD (32bit) Value. Názvite ho EnablePrefetcher
Image
3. Upravte hodnotu EnablePrefetcher dvojklikom. Zmeňte Value Data na 3.
Image
4. Ďalej vytvorte druhý DWORD (32bit) Value, pomenujte ho EnableSuperfetch a tiež mu dajte hodnotu 3.
Image
5. Zatvorte Registry Editor, kliknite na Run v Start menu a napíšte services.msc. Potvrďte. V okne Services, ktoré sa otvorí, nájdite službu s názvom SuperFetch.
Image
6. Pravý klik na SuperFetch službu a vyberte Properties.
Image
7. Ďalej vyberte v Startup type možnosť Automatic. Kliknite na Apply v spodnej časti Superfetch Properties okna. Tlačidlo Start je práve povolené. Stlačte ho pre zapnutie SuperFetch pre vašu aktuálnu reláciu.
Image
8. Konečná obrazovka. Pretože ste nastavili Automatic ako Startup type, na ďalší štart Windows Server 2008, služba SuperFetch optimalizuje váš výkon systému.
Image

12. Odklad aktivácie: Ako predĺžiť vyhodnotenú dobu na 240 dní.

Predĺženie vyhodnotenej doby na 240 dní

Pravdepodobne chcete Windows Server používať ako váš predvolený operačný systém, ale pretože má limit 60 dní, nenainštalovali ste ho zatiaľ. Tento návod vám predvedie, ako pred´ľžiť dobu na 240 dní (4 x 60 dní). Neskúšajte to ak vám to netreba, pretože stratíte dobu, ktorá vám zostáva! Microsoft Knowledge Database predvádza cestu konfigurovania, ktorá automaticky resetne dni, ale Task Sheluder vyhodí error keď skúsite importovať Task, pretože maximálny interval medzi spúšťačmi je 31 dní, a .xml súbor sa snaží nastaviť odklad na 59 dní. Informácie v tomto návode sú tie isté ako nformácie v KB článku.

1. Najprv sa pozrieme, koľko dní nám ostáva. Kliknite na Run v Start menu, napíšte slmgr.vbs -dli a kliknite na OK.
Buďte trpezlivý, pretože po kliknutí na OK to chvílu trvá než vám ukáže Windows Script Host okno so správou, kde bude zostávajúci čas.
Image
2. Ak okno so správou na predchádzajúcom obrázku ukazuje, že máte len niekoľko dní, spravte nasledovné, pre resetnutie doby späť na 60 dní. Kliknite na Run v Start menu a napíšte slmgr.vbs -rearm. Potvrďte. Za pár sekúnd sa vám ukáže okno so správou, že príkaz bol úspešne vykonaný. Reštartujte svoj systém pre aplikovanie.
Image
3. Pre overenie vyhodnotenej doby kliknite na Run v Start menu, napíšte slmgr.vbs -dli a kliknite na OK. O chvílu vám ukáže tabuľka, že váš zostávajúci čas je znova 60 dní.
Image


To je zatiaľ všetko.... postupne doplním

EsTo

Všetko o PC | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014